Når fortiden gentager sig, men bedre

Der var engang en prins og en fraskilt amerikaner

Den stille novemberregn var intet imod den byge af blitzlys og spørgsmål, der mødte britiske prins Harry og amerikanske Meghan Markle, da de en novemberdag sidste år stillede sig op foran verdenspressen og proklamerede deres forlovelse og kærlighed til hinanden.

For de engelske aviser og magasiner var deres forhold – og selve accepten af deres forhold – et sikkert tegn på, at det engelske kongehus nu er blevet en moderne institution. Tænk sig, noget så eksotisk som et medlem af kongehuset, der både er udlænding, skuespiller, fraskilt og datter af en hvid far og sort mor – uden at det gør noget.

Sådan var det bestemt ikke sidste gang, en amerikansk kvinde med et forlist ægteskab i bagagen vandt et royalt britisk hjerte. For mere end 80 år siden var det prins Harrys oldefars bror, den daværende tronarving prins Edward, der forelskede sig i den fraskilte amerikanske kendis Wallis Simpson. Hvis den historie lyder bekendt, er det måske fordi, den både er blevet udfoldet i Netflix-serien ’The Crown’ og i den Oscar-vindende film ’Kongens tale’.

Mens vejen har været åben for Harry og Meghan, blev Edward og Wallis mødt af forhindringer og modstand, før de kunne sige ja til hinanden.

Historien om, hvordan det britiske kongehus blev klar til en fraskilt amerikaner, er derfor historien om, hvordan samfund såvel som monarki har udviklet sig.

Drømmeprinsen

Prins Edward var fra sine sene teenageår kendt for at være glad for kvinder – og kvinderne var glade for ham. Også de gifte af slagsen.

Flere af hans forhold var offentligt kendte hemmeligheder, hvilket ikke huede hans far, kong Georg 5. Kongen skulle have sagt, at han oprigtigt håbede på, at den ældste søn ikke ville sætte arvinger i verden.

Men prins Edward nød popularitet i medierne. Han så godt ud og forstod at gebærde sig i offentligheden. Som sin fars søn og arving til den britiske trone, rejste Edward verden rundt på vegne af kronen, hvilket gav ham en aura af verdensmand over sig.

Ligesom kvinderne elskede pressen ham, for han gjorde ikke modstand, når fotograferne stillede op, og han var blandt verdens mest fotograferede personligheder.

Lillebroderen

Som den yngste af prinsesse Dianas to sønner, har prins Harry levet med pressens ånde i nakken siden han kom til verden i 1984.

Mens storebror William havnede i fast forhold med Kate Middleton, mens hans endnu var i gang med universitetsstudierne, var prins Harrys kærlighedsliv mindre fast og stabilt – hvilket ikke mindst den britiske presse nød godt af, når spalterne skulle fyldes ud, og i sine teenageår skabte han ofte overskrifter i sladderpressen.

Han blev set ryge cannabis, han drak offentligt, selvom han var mindreårig, han var ofte i sammenstød med paparazzifotograferne, og til en kostumefest troppede han op klædt ud som nazist.

Som prins Harry er blevet ældre, er de saftige historier om ham blevet færre. Ligesom sin mor er han blevet særdeles aktiv i velgørende arbejde, især for krigsveteraner.

Jetsetteren

Wallis Simpson var lille, let og chic. Det mørke hår sad altid upåklageligt i fine og elegante frisurer, hun forstod at klæde sig i det rigtige tøj – og selvom hendes hageparti egentlig var lidt for markant til, at hun kunne blive opfattet som decideret ’smuk’, så var der noget dragende over kvinden, der voksede op på den amerikanske østkyst i begyndelsen af det 20. århundrede.

Hendes far døde da hun var helt lille, så opvæksten blev i høj grad finansieret af rige slægtninge, der sørgede for, at Wallis ikke led nogen nød. Hun kom på de rigtige skoler, hvor hun mødte de rigtige mennesker.

Hun var 20 år, da hun blev gift med en officer fra den amerikanske flåde. Ægteskabet var ikke videre lykkeligt, og parret var nærmest aldrig sammen. De blev skilt, og året efter blev Wallis gift på ny – med manden, der gav hende efternavnet Simpson.

Wallis Simpson levede et jetset-liv. Gik til fester, rejste og vennerne var stadig folk med de rigtige forbindelser. Mændene elskede hende, og hun elskede mændene – og vielsesringen på fingeren var ingen hindring for, at hun indledte nye forhold.

Heller ikke da hun igennem venner mødte den britiske tronarving prins Edward i begyndelsen af 1930’erne. Et møde der skulle få store konsekvenser – både for Wallis og for det britiske monarki.

Tv-stjernen

De lange mørke lokker har været et af Meghan Markles kendetegn, siden hun trådte ud på den røde Hollywood-løber første gang. Ofte klædt i enkle, tætsiddende kjoler og sæt var Markles stil meget lig dén, tv-seerne genkendte fra hendes rolle som Rachel Zane i tv-serien ‘Suits’. Den rolle, der gjorde hende til et kendt ansigt.

Skuespillet fik hun ind med modermælken fra opvæksten i filmbyen Los Angeles, hvor hun med farens arbejde i filmindustrien kom helt tæt på Hollywood fra en tidlig alder.

Hun blev sendt på en privat pigeskole i barndomskvarteret i Los Angeles, inden hun som teenager kom på det prestigefyldte Northwestern University. Hele hendes skole- og studietid var præget af både teater og socialpolitisk arbejde. Fra hun var helt ung var hun aktivistisk i spørgsmål om både sexisme og racisme, men det var skuespillerdrømmen, hun fulgte.

Efter universitetet forsøgte Meghan Markle at få gang i skuespilkarrieren i flere år, men med egne ord landede hun altid mellem to stole, når det kom til castingen: Hun var for lys til at få de sorte roller og for mørk til at få de hvide. Derfor var det en stor sejr for den unge skuespiller, da hun i 2011 landede en hovedrolle i tv-serien ’Suits’.

2011 blev et skelsættende år, for samme år som hun fik gang i karrieren som skuespiller, blev hun gift med kæresten igennem en årrække, skuespilleren Trevor Engelson. Men rollen i ’Suits’ skulle holde længere end ægteskabet, for allerede efter to års ægteskab blev parret skilt.

Det var med det forliste ægteskab i bagagen, at hun i 2016 blev sendt på blind date med en mand, der skulle vise sig at være prins Harry, som på daværende tidspunkt var nummer fem i den britiske arvefølge.

Duer ikke – væk! sagde de om prinsessen

I begyndelsen af 1930’erne indledte Wallis Simpson og den britiske prins Edward deres forhold. De mødtes gennem fælles venner, og det varede ikke længe, før offentligheden fik nys om kærlighedsaffæren.

Der var bare et stort problem: Wallis var stadig gift med sin ægtemand nummer to, så hun gik ind i forholdet med både eksmand og ægtemand i bagagen.

The Church of England, som er den engelske statskirke, anerkendte ikke ægteskab for fraskilte, hvis deres tidligere ægtefæller stadig levede. Faktisk anerkendte kirken slet ikke skilsmisse, med mindre der var tale om helt særlige omstændigheder som for eksempel utroskab.

Forholdet mellem Wallis og Edward blev for alvor problematisk, da Edward blev konge i 1936. Som overhoved for både kongerige og kirke var det udelukket, at han kunne være sammen med en kvinde som Wallis Simpson, der med sine forliste ægteskaber og sit udfarende jetset-liv blev anset som et upassende bud på en dronning. Hendes vilde fester og flashende, ekstravagante livsstil var ikke noget, man dyrkede i det britiske kongehus, så man mente simpelthen ikke, at Wallis besad den stil og etikette, man forventede af den britiske konges hustru.

På samme tid blev hendes amerikanske baggrund opfattet som ufin af det britiske aristokrati, der ikke havde ikke meget til overs for amerikanerne. Sidst men ikke mindst hjalp det ikke yderligere på omstændighederne, at mange opfattede hende som en lykkejæger. At hun i bund og grund slet ikke elskede kongen, men kun var sammen med ham for at få del i hans rigdom.

Men på trods af både politisk og royalt pres for at droppe forholdet, nægtede Edward. Han ville giftes med Wallis, og da han friede til hende samme år, som han blev udråbt til konge, kastede han landet ud i en konstitutionel krise. For hvordan kunne man have en konge med et ægteskab, som ikke kunne blåstemples?

For at gøre en lang historie kort, endte det med, at kong Edward valgte at abdicere og frasige sig tronen. I sin tale til nationen lød det, at han ikke kunne forestille sig at bære det ansvar, kronen pålagde ham, ”uden støtten fra kvinden, jeg elsker”.

Og de levede lykkeligt til deres dages ende

Den blinde date mellem prins Harry og Meghan Markle i begyndelsen af juli 2016, førte til flere stævnemøder.

I de første måneder af deres forhold lykkedes det prins Harry og Meghan Markle at holde kærligheden hemmelig, men det varede ikke længe, før den britiske og amerikanske sladderpresse fik nys om, at noget var på færde.

I efteråret samme år blev forholdet så officielt, da prins Harry i en udmelding frabad sig den chikane, som Meghan Markle og hendes familie blev udsat for. For pressen gik hårdt til familien, så snart den fik nys om forholdet. Paparazzi opsøgte dem på deres private adresser, og der blev snaget i Meghans forhistorie. Var der smuds at komme efter, skulle pressen nok finde det. I samme udmelding slog prinsen også ned på de racistiske og sexistiske undertoner i de kommentarer, Meghan Markle blev mødt med i pressen og på sociale medier.

Men modsat tilfældet med Wallis Simpson, er Meghan Markles skilsmisse ikke noget, der har skabt større røre i den britiske andedam. Meget er sket siden 1930’erne, og den kongelige familie har ikke gjort andet end at udtrykke deres støtte og glæde i medierne.

Også fra kirkelig side har tingene ændret sig. I 2002 ændrede The Church of England holdning til kirkelige vielser af fraskilte, sådan at man nu tillader fraskilte at blive viet i kirken – under særlige omstændigheder.

Skilsmisser er blevet normalen også for de kongelige, der siden 1980’erne har oplevet royale brud ad flere omgange. Blandt andet mellem prins Harrys egen far og mor, prins Charles og prinsesse Diana. Prins Charles er da også blevet gift igen, hvilket skete, da han efter mange års forhold med Camilla Parker-Bowles i 2005 fik lov til at sætte en ring på hendes finger.

Lørdag den 19. maj siger Harry og Meghan så ’I do’ til hinanden i Sct. George’s Chapel ved slottet i Windsor. Et bryllup, der bliver begyndelsen på et nyt kapitel i det engelske kongehus’ historie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *